Odoo-liiketoiminnan kehittäminen
Kotisivujen teko helposti Odoo 14.0 Community Edition -versiolla

Yli vuoden kestänyt IT-projektipäällikön pestini KONEella päättyi ja päätin panostaa seuraavaksi täysillä Odoo-liiketoimintani kehittämiseen. Taloudellisesti olisi luultavasti kannattavampaa koettaa myydä itsensä mahdollisimman nopeasti uudestaan jonkun ison firman isoon projektiin sadan prosentin allokaatiolla, mutta aina ei jaksa mennä raha edellä. Odoon ja pienempien asiakkaiden kanssa tekeminen on usein palkitsevampaa ja jos saan homman toimimaan, sen pitäisi olla myös taloudellisesti kannattavaa. Suomessa on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka tarvitsisivat Odoon liiketoimintaansa tehostamaan.

Koska tavoitteeni on myydä projekteja/palveluita sen sijaan, että hakisin ansioluettelollani avoimia toimeksiantoja, myös yrityksen kotisivut ynnä muut some-kanavat on saatava ajan tasalle. RockIT:n vanhat kotisivut oli tehty Joomlalla ja niitä oli päivitetty ties milloin viimeksi. Oli siis jopa vähän pakko lähteä liikkeelle kotisivujen uudistamisesta. Ja koska olen keskittymässä nimenomaan Odoo-liiketoimintaan, luonnollisesti halusin tehdä myös nettisivut Odoolla ja ottaa sivuston taustalla olevat tarvitsemani CRM- ja ERP-toiminnallisuudetkin käyttöön.

Ensimmäiseksi asensin edulliselle Hetznerin Suomessa sijaitsevalle virtuaalipalvelimelle uusimman avoimen lähdekoodin Odoo 14.0 Community Edition -version. Laajasti maailmalla käytössä olevassa avoimessa järjestelmässä on sekin hyvä puoli, että Googlen avulla löytyy ohjeistus lähes kaikkeen tarvittavaan. Asennus onnistuu hyvin vähäisillä teknisillä taidoilla esimerkiksi tällä käyttämälläni skriptillä. Minulla oli vanhoilla sivuilla step-by-step ohjeet Odoon asennuksiin ja Nginx-webbipalvelimen konfigurointeihin (jotta Odoo vastailee oikein ja turvallisesti halutussa url-osoitteessa, tässä tapauksessa https://www.rockit.fi), mutta valitettavasti ne eivät olleet kestäneet aikaa niin hyvin, että olisin jaksanut alkaa kopioimaan niitä tälle uudelle sivustolle.

Varsinainen kotisivujen teko Odoolla onkin sitten naurettavan helppoa ja ei vaadi minkäänlaista teknistä osaamista. Alla on esimerkki, miltä sivuston muokkaus kaytännössä näyttää. Ei tarvitse mennä minnekään sivuston taustalle artikkeleita tms. kirjoittamaan, vaan kaikki tapahtuu helposti sisältöaihioita valitsemalla ja muokkamalla ihan siinä samassa frontend-näkymässä, missä sivuja katsellaankin.

Valitse, rahaa paikalleen ja muokkaa

Kotisivujen teko Odoolla on vähintään yhtä helppoa tai helpompaa kuin muilla alustoilla (minulla on kokemusta WordPressistä ja Joomlasta). Valitset vain haluamasi näköisen "rakennuspalikan" oikealta valikosta, raahaat sen sopivaan kohtaan sivulle ja päivität sen sisällön mieleiseksesi. Vähän kuin tekisi PowerPoint-esitystä.

Kotisivujen teko Odoolla helposti "blokkeja" valitsemalla niiden sisältöjä päivittämällä.


RockIT:n kotisivut näyttävät mielestäni nyt paremmalta kuin vanha Joomlalla tehty sivusto. Pääsivujen sisällöt tulivat kopioitua pitkälti sellaisenaan, mutta lähes kaikki muu jäi siirtämättä kokonaan ja useimmat url-polutkin ovat nyt toisin. Jos sivuille päätyy lähitulevaisuudessa Google-hakujen kautta, vastassa voi valitettavasti usein olla "404 sivua ei enää ole" -ilmoitus.

Tästä se lähtee! Tämä oli ensimmäinen Odoolla tehty blogikirjoitus näille sivuille. Pari seuraavaa aihetta olis jo mielessä  

Apix-verkkolaskutus Odoo 14.0 -versiolle
Ilmainen avoimen lähdekoodin Odoo-moduuli verkkolaskujen lähetykseen.