OpenERP-moduulien asennus alkaa käytännössä kirjanpidon lokalisointipaketin asennuksella. Lokalisointipaketit pitävät sisällään maakohtaisten tilikarttojen lisäksi käytettävät veroprosentit. Nyt seuraa ehkä se ikävin yllätys: Suomen lokalisointipaketti puuttuu listoilta. Mikäli joku suomalaisista OpenERP-toimittajista on lokalisointipaketin tehnyt, se ei ole ainakaan tuonut sitä yhteisön muille toimijoille tarjolle ja toimii näin ollen avoimen lähdekoodin yhteisön filosofian vastaisesti. Tuolla asenteella ammutaan pidemmässä juoksussa myös itseään jalkaan, koska siinä provosoidaan myös muita pimittämään omia kehitystöitään. Voi myös olla, että suomalaiset toimijat eivät ole aluksi osanneet tai ehtineet tehdä kirjanpidon lokalisointipakettia, vaan ovat lähteneet ”manuaalisesti” luomaan tilikarttaa järjestelmään ja ovat myöhemmin kopioineet niin luotua kehityskantaa myös uusille asiakkaillensa käyttöön.

Suomen kirjanpidon OpenERP-lokalisoinnissa on tietenkin sekin haaste, että ei ole olemassa mitään virallista tilikarttaa, jota suositeltaisiin käytettäväksi. Päinvastoin löytyy useita erilaisia laajoja ja suppeita variaatioita neljällä tai viidellä numerolla koodattuna. Hämmästyttävää, miten tilanne voikin olla noin sekava. Jotenkin luulisi, että tilikarttojen standardointiin kannattaisi pyrkiä laajemminkin EU-tasolla.

Joku pakettihan äskenkin oli pakko valita. Valitsin vaihtoehdon ”Custom”, joka tuo käyttöön minimimäärän tilejä, jotta OpenERP-kokonaisuus ylipäätään toimii. Samassa yhteydessä piti myös syöttää oletusarvot myynti- ja ostoveroprosenteille, jonka jälkeen kirjanpitomoduuli asentui. Asennuksen jälkeen syntyneet ”custom”-tilit voi manuaalisesti nimetä uudestaan Suomen vastaaviksi ja luoda rakenteeseen mukaan myös muita tarvittavia tilejä. Tilejä voi myös ladata Excelin avulla OpenERP:iin, mutta sekin on tarkkaa puuhaa, jotta saa hierarkian, tilityypit, verokoodit jne. oikein. Iso homma kaiken kaikkiaan, joten tuo Suomen lokalisointipaketti helpottaisi paljon uusia OE-toimijoita ja olemassa oleviakin aina uutta ympäristöä luodessa. Mahtaisikohan tuonkaltaisen kehitystyöhön saada TE-keskuksesta tukea, jos löytäisin tuttavapiiristä jonkun hyvän koodarin jeesaamaan tuon paketin implementoinnissa?

Tilikartan lokalisoinnin lisäksi kirjanpitoa pitäisi tietenkin myös tehdä ja suuri osa yrityksistä on ulkoistanut tuon työn jollekin tilitoimistolle. Aion pohtia vaihtoehtoisia ratkaisuja tuohon kuvioon OpenERP-ratkaisunkehityksen kannalta omassa artikkelissaan myöhemmin.