Kuten jo edellisessä kirjoituksessani totesin, kirjanpidon lokalisointipakettia Suomeen ei ole OpenERP:ssä vielä tarjolla. Jos se joltakin suomalaiselta OE-toimittajalta löytyy, se on toteutettu Open Source –hengen vastaisesti yhteisön ulkopuolella. Voihan se myöskin olla vasta tulossa, mutta en ole löytänyt vielä edes projektia tuohon liittyen Launchpad:sta.

Koko taloushallinnon kuntoon saattaminen vaatisi tilikartan ja verotietojen lokalisointien lisäksi vielä paljon muutakin. Heti ensimmäisenä tulee mieleen ainakin sähköiset liittymät pankkiin ja verottajalle. Olen miettinyt, että OpenERP-valmisratkaisunkehityksessä on kaksi eri lähestymistapaa, joista pitäisi oikeastaan valita molemmat:

  • Finvoice-muotoisen standardoidun laskuliittymän tekeminen, jonka avulla OpenERP:n voisi integroida myynti- ja ostolaskujen osalta Suomessa paljon käytettyihin ja niin ollen hyvin Suomeen jo lokalisoituihin kirjanpito-ohjelmistoihin. Kun ottaa huomioon, että suurin osa pienistä ja keskisuurista yrityksistä on ulkoistanut taloushallintonsa, tämä olisi ehkä se realistisin tapa lähteä liikkeelle. Asiakasyritys voisi säilyttää taloushallinnon prosessinsa ainakin toistaiseksi ennallaan ja ottaa OpenERP:n käyttöön ensin muiden haluamiensa toimintojen ohjaukseen.
  • Olisi löydettävä hyvä tilitoimistokumppani, joka lähtisi mukaan kehittämään OpenERP-kirjanpidon lokalisointia, rakentelemaan tarvittavia liittymiä pankkien ja verottajan kanssa, testaamaan kirjanpidon raportteja jne, jotta myöhemmin asiakasyritysten kirjanpito pystyttäsiiin hoitamaan kokonaan OpenERP:n avulla ja voisimme tarjota asiakkaille yhdessä OpenERP-valmisratkaisua todellisena toiminnanohjauksen kokonaispalveluna.

Kaikista ihanteellisin ratkaisu tietenkin olisi, että löytyisi asiakas, jolla ei olisi niin kova kiire ERP-järjestelmänsä uusimiselle. Heidän nykyisen tilitoimistonsa kanssa yhdessä toteutettaisiin ensin tuo ykkönen ja sen jälkeen rauhassa myös kakkonen. Tuostahan tulisi toteutuessaan mukaan lähteneelle tilitoimistollekin hyvä lisä-business. Ja kehitysprojektit toteutettaisiin tietenkin Launchpadissa OE-yhteisön avoimen lähdekoodin periaatteiden mukaisesti tavoitteena saada toiminnallisuudet myös OpenERP-tuotteeseen mukaan. Suomen OpenERP-toimittajien pahimmat kilpailijat eivät kuitenkaan ole muut OpenERP-toimittajat, vaan Suomeen jo lokalisoidut ja tunnetummat ERP-järjestelmät!