Asensin Odoon SaaS:sta ottamaani 14 päivän ilmaiseen trialiin normaalien ERP-moduulien lisäksi myös uudet kotisivujen, verkkokaupan ja blogin tekemiseen julkaistut moduulit (Website Builder, eCommerce ja Blogs).

Odoon SaaS:ssa jokainen noista moduuleista luo oman sivunsa sivustolle <fiman_nimi>.odoo.com. Noita sivuja voi tuolla Website Builderilla luoda helposti lisääkin, joten sen takia en oikein ymmärtänyt, miksi toi Blogs-moduuli täytyi olla erikseen. Verkkosivujen sisältöjä oli todella helppo luoda/editoida graafisessa muodossa erilaisia ”sisältöpalikoita” (Blocks) valitsemalla, raahaamalla ne haluamaansa paikkaan sivulla ja lisäämällä niihin haluamansa tekstit ja kuvat. Kotisivujen teko oli itse asiassa todella helppoa verrattuna nyt vaikka tähän Joomlaan, jolla näitä RockIT Oy:n kotisivuja olen ylläpitänyt. Nettisivujen tekemistä Odoolla voisi ehkä parhaiten verrata kalvon tekemiseen PowerPointilla, eli se ei vaadi sen enempää teknistä osaamista.

Itseäni noista moduuleista kiinnosti varsinkin tuo verkkokauppa. Se näyttäisi toimivan hyvin samankaltaisesti, kuin muutkin käyttämäni verkkokaupat. Eri maksutapoja ei tosin ollut vielä valittavana montaa. ”Payment”-hakusanalla SaaS:n moduuleista haettaessa pystyi aktivoimaan maksutavat PayPal, Ogone ja Adyen. En tutkinut noita vielä sen enempää. Toivottavasti Odoo itse tai yhteisön kumppaniyritykset toteuttavat noita lisää nopeasti. Itse olen ainakin maksanut tekemäni verkkokauppaostokseni yleensä suoraan luottokortilla.

Odoon verkkokaupassa on hienoa, että se on suoraan osa ERP-systeemiä. Verkkokaupassa vahvistettu tilaus näkyy järjestelmässä suoraan ”tarjouspyyntönä” (Quotation), jonka voi yhdellä napinpainalluksella vahvistaa edelleen myyntilaukseksi. Verkkokaupassakin tehdyt tilaukset saadaan heti automaattisesti tilaustoimitusprosesseihin, tarvelaskentoihin ym. yrityksen toiminnanohjauksen prosesseihin mukaan.

Nopeasti summattuna en ehkä lähtisi ottamaan tuota Odoota verkkokauppoineen käyttöön yritykseen, jossa on tarve vain ja ainoastaan verkkokaupalle. Markkinoilla on kuitenkin paljon palveluntarjoajia, joiden palikoilla verkkokaupan saa nopeasti ja edullisesti pystyyn ja se sisältää suoraan kaikki halutut toiminnallisuudet, muun muassa kaikki tarvittavat maksutavat. Mutta jos yrityksellä on tarve vaihtaa tai ottaa myös ERP-järjestelmä käyttöön ja verkkokauppa on yksi myyntikanava muiden joukossa, ainakin silloin Odoota kannattaisi harkita.