Apix-verkkolaskutus Odoolle

Ilmainen avoimen lähdekoodin Odoo-moduuli verkkolaskujen lähetykseen.

RockIT Oy toteutti asiakasprojektissaan Apix-verkkolaskutuksen ja moduuli on jaettu GitHubiin kaikkien vapaasti saataville: https://github.com/rockitoy/odoo-apix-electronic-invoicing. Samaan "pakettiin" on liitetty myös Avoin.Systems:n toteuttana suomalainen laskupohja, joka portattiin kehitystyön yhteydessä Odoon silloin uusimmalle 14.0-versiolle. Laskuun lisättiin samalla kentät "Huomautusaika" ja "Viivästyskorko".  Sähköisen laskun liitteenä lähetetään siis Odoon out-of-the-box laskutulosteen sijasta suomalainen laskupohja viivakoodeinen ja muine parannuksineen.

Verkkolaskutuksen käyttöönotto

Moduuli tallentaa xml-muotoiset verkkolaskut väliaikaisesti moduulin models-hakemistoon. Kun olet asentanut moduulin, varmista, että oikeudet hakemistoon ovat riittävät, jotta tiedoston kirjoitus onnistuu. Itse tein sen seuraavalla käskyllä, mutta vähempikin varmaan riittäisi: chmod -R 777 ...<polku hakemistoon>... /custom/addons/apix_electronic_invoicing/models

Moduuli on toteutettu englanniksi. Alla olevissa kuvissa näkyvät suomenkieliset kenttien nimet on käännetty asennuksen jälkeen Odoossa.

Yhteyden muodostaminen

Kun olet solminut sopimuksen verkkolaskutuksesta Apixin kanssa ja saanut heiltä käyttäjätunnuksen ja salasanan, voit hakea niiden ja perustiedoissa olevan yrityksesi Y-tunnuksen avulla siirtoavaimet yrityksen asetuksissa.

Laskutuksen asetukset

Varmista asiakaslaskutuksen päiväkirjalla (journal), että Apix-verkkolaskutus on kytketty päälle, asiakaslaskuille on on valittu maksuviitteen tyypiksi Finnish Standard Reference tai Finnish Creditor Reference (RF) ja että huomautusaika ja viivästyskorko on asetettu.

Verokoodit

Tarkista että 10%, 14% ja 24% -verokannoilla on verokoodina "S" ja 0%-verokannalla "Z" (zero tax).

Verkkolaskuosoitteet

Moduuli lisää asiakastiedoille kentät "Y-tunnus", "Verkkolaskuosoite" ja "Operaattoritunnus". Lisää tiedot asikkaiden perustiedoille ennen verkkolaskun lähettämistä. Operaattoritunnus ei ole pakollinen, joten sen arvoksi voidaan antaa "N/A".

Verkkolaskun lähetys

Kun kaikki tarvittavat asetukset verkkolaskutusta varten on paikoillaan, hyväksytyt laskut voidaan lähettää "Lähetä verkkolasku" -nappia painamalla.

Mikäli jotain menee pieleen, laskulle palautetaan Apixin rajapinnasta virheilmoitus, mikä kertoo aika hyvin, mitä tietoja puuttuu. Tietojen täydennysten jälkeen lasku voidaan lähettää uudestaan.